16.06.2009
Војномедицинска вежба „MEDCEUR 2009“


Финална планска конференција војномедицинске вежбе „ MEDCEUR 2009”, односно завршна фаза припрема за међународну вежбу која ће се одржати почетком септембра, одржана је 15. јуна у Нишу. Скупу је присуствовао заменик команданта Здружене оперативне команде бригадни генерал Милан Мојсиловић.

Најпре су билатералне консултације одржали представници српске и америчке делегације, а потом и састанак са цивилним предузећима и царином. Усаглашена су сва питања о вежби са представницима десет земаља чланица Програма Партнерство за мир.

На крају планске конференције кодиректори вежбе – потпуковник Горан Десанчић и пуковник Тимоти Браун – потписали су План извођења вежбе. Координатор активности за планирање војномедицинске вежбе пуковник Жељко Петровић, у име тима Министарства одбране и Војске Србије, нагласио је да ће команда вежбе крајем августа и почетком септембра заживети у потпуности.

„МЕДЦЕУР 2009“ биће једна од најзначајнијих овогодишњих активности српског војног санитета и Војске, а организатори су Војска Србије и Европска команда Оружаних снага САД. Вежба се већ неколико година организује у различитим земљама, а наши представници учествовали су на активностима одржаним у Молдавији 2007. и Хрватској 2008. године.

Овогодишња вежба биће одржана од 2. до 14. септембра у Нишу.