12.09.2009. године

Учешће Хитне помоћи Ниш и Црвеног крста Србије на вежби MEDCEUR 09

Велики допринос вежби MEDCEUR 09 дали су и Завод за хитну медицинску помоћ Ниш и Црвени крст Србије, учествовањем у академском делу и практичном приказу вежбе.

Четири екипе Хитне медицинске помоћи из Ниша током четири практична дана радили су заједно са војном хитном помоћи на пружању опште медицинске помоћи, тријажи, медицинској евакуацији пацијената и збрињавању повређених. MEDCEUR 09 је био добра прилика за 16 представника Хитне помоћи да увежбавају и координирају рад са другим учесницима на вежби, али и да прикажу своја практична знања и вештине ученицима Средње медицинске школе, који су током вежбе били маркиранти.

Педесет представника Црвеног крста Србије подигло је шаторско насеље за привремено евакуисана лица, по међународним стандардима SPHERA, са свом пратећом опремом. Представници Црвеног крста радили су на транспорту, прихвату и збрињавању повређених лица током практичног дела вежбе, али су и учествовали на семинару за Цивилно – војну сарадњу и цивилно-војне послове као предавачи и слушаоци.