09.09.2009. године
Министар Шутановац на међународној војно-медицинској вежби MEDCEUR 2009

Министар одбране Драган Шутановац присуствовао је данас приказу практичног дела међународне војно-медицинске вежбе MEDCEUR 2009. Садржаје вежбе пратили су и отправник послова амбасаде САД у Београду Џенифер Браш, начелници генералштабова Србије, Хрватске и Црне Горе, генерал-потпуковник Милоје Милетић, генерал збора Јосип Луцић и вицеадмирал Драган Самарџић, генерал-мајор Роберт Бејли из Европске команде ОС САД, помоћник министра унутрашњих послова Предраг Марић и државни секретари у ресорним министарствима, страни војни представници акредитовани у Србији, представници канцеларије НАТО у Београду, Међународног Црвеног крста и Црвеног крста Србије.

После обиласка вежбе министар одбране Драган Шутановац је изјавио да је то највећа војно-медицинска вежба икада одржана на нашим просторима, у којој су ангажовани представници 15 војски, великог броја министарстава Републике Србије и локалних самоуправа.

„Само присуство преко триста припадника страних војски, великог броја гостију и начелника генералштабова из Хрватске и Црне Горе, показује да је ова вежба изазвала велико интересовање и да ово што се данас дешава има не само регионални, већ и европски карактер. Морам да изразим велико задовољство због свега што смо имали прилику да видимо, да се захвалим припадницима МУП-а, Министарства пољопривреде и локалној самоуправи града Ниша, који су нам помогли да овакву једну вежбу изведемо“, рекао јер Шутановац.

Он је истакао да вежба активира Војску у трећој мисији, а то је помоћ цивилном становништву. „Све оно што смо данас видели су секвенце из реалног живота, које су се у прошлости дешавале. Војска Србије је у сваком акциденту, који се дешавао на територији Србије, помагала и учествовала у помоћи цивилном становништву, а након ове вежбе је јасно да смо спремни да и у будућности то чинимо. Важно је рећи да је ово највећа војна вежба ове врсте на свету и да је организовање и планирање трајало годину дана. Ово је седма вежба која се одржава под именом MEDCEUR, следеће године одржаће се у Црној Гори, а Војска Србије ће узети активно учешће у тој вежби. Убеђен сам да ће сви они који су данас у Нишу, понети не само добра сећања на пријатеље и колеге, већ и на сам град Ниш“, рекао је министар Шутановац.

Начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић је истакао вишеструки значај вежбе. “Са војничког аспекта – рекао је генерал Милетић - ми смо имали процес планирања са Европском командом САД по Нато стандардима и процедурама, што је један од облика обуке наших команди, на којима ми инсистирамо последњих година. Развили смо сарадњу са 14 земаља и то је један од облика кроз који ми у програму Партнерство за мир остварујемо своје безбедносне интересе”.

Генерал-мајор Роберт Бејли из Европске команде ОС САД је изразио велико задовољство досадашњим током вежбе и приметио да су међуљудски односи на вежби веома позитивни. “Веома је важан даљи развој партнерства између свих земаља које су учествовале на вежби - рекао је генерал Бејли. - Драго ми је да су припадници Европске команде америчке војске учествовали на овој вежби и дали свој пуни допринос“.

По речима помоћника министра унутрашњих послова Предрага Марића, Министарство одбране је данас показало да има капацитете и да их правилно развија у правцу реаговања на ванредне ситуација и треће мисије Војске, али да су и друге државне структуре биле заступљене и дале свој допринос да се ова вежба реализује на величанствени начин.

Отправник послова америчке амбасаде у Београду Џенифер Браш захвалила је Министарству одбране на великодушној понуди да угости припаднике 14 земаља из програма Партнерство за мир и грађанима Ниша за гостопримству и љубазности. Она је том приликом изразила искрено саучешће народу Србије због несреће у Ужицу и поштовање за оне који су први реаговали и чија је професионалност, храброст и брза реакција спасила људске животе. “Припреме су кључ успеха – подвукла је Џенифер Браш - у случају природних катастрофа и важно је да се цивилни и војни сектори различитих држава заједнички припремају. Медицинска обука је суштински важна у свим кризним ситуацијама”. Она је нагласила да професионализам и лидерство Министарства одбране илуструју важну улогу коју Србија има у процесима јачања мира у Европи и региону. “Када је у питању европска будућност Србије – рекла је Џенифер Браш – привржени смо вашем успеху. Вежба је пример партнерства које ће допринети да Србија као и цели регион заузме своје место у Европи”.

MEDCEUR 2009 се изводи у организацији Европске команде ОС САД и већ неколико година одржава се у некој од земаља Партнерства за мир. Република Србија је први пут домаћин ове вежбе, која за циљ има увежбавање медицинског особља оружаних снага земаља учесница да заједнички делују на збрињавању унесрећених у масовним катастрофама. Вежба се одржава од 2. до 13. септембра у Нишу. Током прве недеље учесници вежбе и представници цивилних организација похађали су различита предавања и курсеве у нишкој касарни “Књаз Михаило” из области токсикологије, пластичне и васкуларне хирургије, трауматологије и неуропсихијатрије, а први пут је био реализован и курс за цивилно-војну сарадњу. Од 8. септембра почео је практични део вежбе.

Гости су данас видели разноврсне садржаје попут указивања прве помоћи, медицинске евакуације после саобраћајне несреће аутобуса и путничког возила, хаварије цистерне за транспорт хлорног гаса, опште и специјалистичке медицинске помоћи, гашења пожара, спасавања са висина и прихвата и збрињавања угрожених лица у америчкој и српској пољској болници и кампу Црвеног крста.