07.09.2009. године
Семинар Цивилно-војна сарадња и цивилно-војни послови

У оквиру међународне војно-медицинске вежбе MEDCEUR 2009, у касарни ''Књаз Михаило'' у Нишу почео је са радом семинар „Цивилно-војно сарадња и цивилно-војни послови“, који ће трајати до 8. септембра 2009. године.

Предавачи на семинару су припадници Војске Србије и оружаних снага САД, Немачке и Пољске, као и стручњаци из Црвеног крста Србије и Управе за ванредне ситуације Министарства одбране. Семинар прати 70 слушалаца из земље и иностранства, међу којима је највише полазника из Војске Србије, Црвеног крста Србије и ресорних министарстава Владе Р. Србије.

Циљ семинара је преношење знања из области цивилно-војне сарадње и цивилно-војних послова, планирање рада за реаговање у ванредним ситуацијама и утврђивање система командовања при реаговању у ванредним ситуацијама.

Слушаоци семинара, као представници владиних и невладиних, националних и међународних организација и агенција, моћи ће да примене знања стечена на семинару у организовању, планирању, припреми и реализацији активности у којима се, као делови друштва, заједнички ангажују у одговору на кризу изазвану елементарним и другим непогодама.

У оквиру посете војномедицинској вежби MEDCEUR 2009, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић обишао је 4. септембра и слушаоце семинара Цивилно- војне сарадње и цивилно-војних послова.

 

Теме које се реализују на семинару су:

 1. Цивилно-војне операције
 2. Учешће војне полиције у операцијама цивилно-војне сарадње
 3. Принципи управљања кризама
 4. Управљање системом командовања у кризи
 5. Центар за управљање ванредним ситуацијама – вођење операција
 6. Систем командовања кризом / Центар за управљање ванредним ситуацијама -  међусобна координација и сарадња
 7. Планирање у  ванредним ситуацијама
 8. Формирање центра за Цивилно-војну сарадњу
 9. Задаци Црвеног Крста
 10. Црвени Крст – ,,SPHERE² пројекат;
 11. Формирање штаба цивилне заштите